Naslovnica arrow Oštodlaki jazavčari
STANDARD PASMINE - JAZAVČAR Ispis E-mail

 

STANDARD PASMINE - JAZAVČAR

FCI-Standard N° 148 / 13. 07. 2001 / GB

Zemlja porijekla: Njemačka

Datum standarda: 13.03.2001.

Uporaba: lovni pas za lov pod zemljom i iznad zemlje

FCI KLASIFIKACIJA: Grupa 4 - s radnim ispitom.

PODJELA PO VRSTI DLAKE:
1. kratkodlaki
2. dugodlaki
3. oštrodlaki

PODJELA PO VELIČINI:
1. standard - obujam prsiju 35 cm, maksimalna težina oko 9 kg.
2. patuljasti (minijaturni) - obujam prsiju 30 - 35 cm izmjeren u starosti od najmanje 15 mjeseci
3. kunićar - obujam prsiju manji od 30 cm izmjeren u starosti od najmanje 15 mjeseci

KRATAK POVIJESNI OSVRT: Jazavčar kojeg uz naziv dachshund još zovu i dackel ili teckel, poznat je iz razdoblja srednjeg vijeka.Iz skupina goniča stalno su odabirom uzgajani psi koji imaju sposobnost za lov pod zemljom. Jazavčar je nastao od tih kratkonogih pasa, a po lovnim sposobnostima se pokazao kao jedan od najsvestranijih i najuporabivijih lovačkih pasa. Izvrstan i u lovu nad zemljom, goni glasno, traži i prati ranjenu divljač. Najstariji klub posvećen razvoju pasmine je Deutsche Teckelklub osnovan 1888. godine.
Svijesni nasljednih karakteristika pasmine u pogledu zdravlja, nepoželjne bolesti kao urođeni nedostatak vida i sluha i epilepsija treba držati pod nadzorom pri uzgoju.
Decenijama se jazavčar uzgaja u tri veličine (standard koji nosi naziv samo jazavčar, patuljasti i kunićar) i s tri različite vrste dlake (kratkodlaki, dugodlaki i oštrodlaki).

OPĆI IZGLED: Nizak, kratkonog, izdužene linije, ali čvrste građe, vrlo mišićav i odvažan, glave izazovnog držanja
i pozornog izražaja lica. Iako su noge kratke u odnosu na tijelo on ne djeluje zakinut u građi, nije zdepast niti ograničen u kretanju. Isto tako ne djeluje sitno, poput lasice. Opći izgled odražava tipičnost spolnih osobina.


VAŽNE PROPORCIJE: Tijelo je odignuto od tla za jednu trećinu visine psa u grebenu, a dužine koja je u skladnom odnosu prema visini psa u razmjeru 1 prema 1.7 - 1.8.

PONAŠANJE/TEMPERAMENT: Po naravi prijateljski raspoložen, nije razdražljiv niti agresivan, stabilnog temperamenta. Strastven u lovu, ustrajan i brz, izvrsnog je njuha.

GLAVA: Izdužena, gledano odozgo i sa strane. Ujednačeno se stanjujeprema nosu, ali ipak nije šiljasta. Nadočni lukovi su jasno izraženi. Nosni hrbat dugačak i uzak.

LUBANJSKI DIO:
Lubanja - Ravna, postepeno se stapa s blago povijenim nosnim hrbtom.
Stop - Samo naznačen.

PREDIO LICA:
Nos - Dobro razvijen.
Njuška - Dugačka, dovoljno široka i snažna. Može se široko otvoriti, izrez ide do linije oka.
Usnice - Čvrsto priljubljene, dobro prekrivaju donje vilice.
Vilice/Zubi - Dobro razvijena gornja i donja čeljust. Škarasti zagriz, ravne linije i čvrsto se zatvara. Idealno se traži potpun niz od 42 zuba prema zubnoj formulims jakim očnjacima koji točno međusobno priliježu.
Oči - Srednje veličine, međusobno široko razmaknute, jasnog, energičnog, ali prijateljskog izražaja. Nisu prodorne. Sjajne, tamne crveno smeđe boje do crno smeđe boje.kod svih boja dlake. Staklene oči, riblje oči ili biserne oči u pjegavih pasa nisu poželjne, ali mogu se tolerirati.
Uši - Visoko nasađene, ne preblizu naprijed. Dovoljno dugačke, ali bez pretjeranosti. Zaobljene, nisu uske, šiljaste ili nabrane. Pokretljive. Prednji dio priljubljen uz obraz.


VRAT: Dovoljno dugačak, mišićav. Blago povijen pri vrhu, nošen slobodno i visoko.

TIJELO:
Gornja linija - Stapa se skladno od vrata do blago koso položenih sapi.
Greben - Izražen.
Leđa -Iza visokog grebena gornja linija teče ravno preko slabinskih kralješaka ili je blago položena prema stražnjem dijelu. Čvrsta i mišićava.
Slabine - Snažnih mišića. Dovoljno dugačke.
Sapi - Široke i dovoljno dugačke. Blago koso položene.
Prsa - Prsna kost dobro razvijena, pretprsni dio toliko izražen da se sa svake strane vidi udubljenje. Prni koš gledan od naprijed je ovalnog oblika. Gledano odozgo i sa strane prostran je, dajući dovoljno mjesta za dobro razvijeno srce i pluća. Rebra se protežu duboko u leđni dio. Kod korektne dužine i kuteva lopatica i nadlaktice, prednje noge zakrivaju najnižu točku profila donje linije.
Donja linija i trbuh - Blago uvučeni.


REP: Ne previsoko usađen, nošen u produžetku gornje linije. Dozvoljeno blago zavijanje na zadnjoj trećini repa.

UDOVI:

PREDNJI UDOVI:
Općenito - Snažnih mišića, dobrih kutova. Gledano od naprijed prednje noge glatkih linija, pružene ravno, jakih kostiju. Šape usmjerene prema naprijed.
Plećke - PLIANT mišića. Dugačke koso položene lopatice, čvrsto priljubljene uz uz prsni koš.
Nadlaktica - Jednake dužine kao i lopatica, s kojom tvori pravi kut.
Laktovi - Niti izbočeni, niti uvučeni.
Podlaktica - Kratka, ipak dovoljne dužine da razdaljina između tijela psa i tla iznosi jednu trećinu visine u grebenu. Što je moguće ravnija.
Zglobovi došaplja - Nešto više međusobno blizu nego što su vrhovi plećki.
Došaplje - Gledano sa strane ne treba niti ni okomito niti značajnije koso.
Prednje šape - Prsti pribrani, dobro povijeni s jakim, otpornim debelim jastučićima i kratkim, snažnim noktima. Peti prst koji nema nikakve funkcije treba ukloniti.

STRAŽNJI UDOVI:
Općenito - Snažnih mišića, u korektnoj proporciji s prednjim udovima. Dobro zatvorenog kuta koljena i skočnog zgloba. Stražnje noge paralelne, ne preuskog niti preširokog stava.
Bedro - Dobre dužine, mišićava.
Koljeno - Široko i snažno izraženog kuta.
Potkoljenica - Kratka, s bedrom tvori gotovo pravi kut. Mišićava.
Skočni zglob - Glatkih linija, suh sa snažnim tetivama.
Došaplje - relativno dugačko, pokretljivo prema bedru. Blago povijeno prema naprijed.
Stražnje šape - četiri čvrsto pribrana prsta, dobro povijena. Čvrstog postava na snažnim jastučićima.

KORAK/KRETANJE: Kretanje treba biti izdašno, tekuće i energično. Dugačkog iskoraka prednjih nogu bez da ih previsoko podiže, snažnog potiska stražnjeg dijela koji se blagim elastičnim trzajem prenosi preko kralježnice. Rep nošen skladno u nastavku leđne linije, blago povijen. Prednje i stražnje noge se kreću paralelno. Prednje noge nisu međusobno preblizu, ali niti ne "vesla", niti izbacuje šape postrance. Stražnje noge nisu međusobno preblizu, ali niti preširoko. Ne pokazuje kravlji niti O-stav.

KOŽA: Čvrsto priljubljena.


POKROV

KRATKODLAKI VARIJETET


DLAKA: Kratka, gusta, sjajna, glatko položena, debela i oštra. Nema nikakvih bezdlačnih područja po tijelu.
REP: Fino i potpuno odlakan, iako ne preobilno. Nešto duža dlaka po unutarnjoj strani repa nije greška.

BOJA:
a) Jednobojni - Crvene, crvenkasto žute, žute boje koje mogu imati crne dlake raspršene po krznu. Čista boja je poželjna, a crvena boja vrijednija od crvenkasto žute i žute. I psi koji imaju puno crnih dlaka raspršenih po krznu smatraju se jednobojnim. Bijelo nije poželjno, ali mala bijela točka ne povlači diskvalifikaciju. Nos i nokti su crne boje, a crvenkasto smeđa boja je dozvoljena, iako ne poželjna.
b) Dvobojni - Zagasito crna i smeđa boja s oznakama boje paleža ili žute boje ("brand" oznake) iznad očiju, sa strana njuške i donje usnice, po unutarnjem rubu ušiju, na prsima, s unutarnje i stražnje strane nogu, isto po šapama, ispod korijena repa iodakle se pružaju do trećine ili polovine unutarnje strane repa. Nos i nokti su crne boje u crnih pasa i smeđe boje u smeđih pasa. Bijelo nije poželjno, ali mala bijela točka ne povlači diskvalifikaciju. Prevelika raširenost oznaka boja paleža ili žute boje ("brand") nije poželjna.
c) Pjegavi (tigrasto prugasti, prugasti) - Osnovna boja je uvijek tamna boja (crna, crvena ili siva). Poželjne su nepravilne sive ili bež oznake (velikepjege nisu poželjne). Ne smije dominitrati ni svijetla ni tamna boja. Boja prugatog jazavčara je crvena ili žuta s tamnim prugama. Nos i nokti su istih boja kao i kod jednobojnih i dvobojnih pasa.
d) Ostale boje - Sve prethodno nespomenute boje.OŠTRODLAKI VARIJETET


DLAKA: Osim po njušci, obrvama i ušima, dlaka je izuzetno glatko priljubljena, guste oštre vanjske dlake s prisutnom potdlakom. Njuška ima jasno izraženu bradu. Obrve su čupave. Po ušima dlaka je kraća nego po tijelu, gotovo kao u kratkodlakog jazavčara.


BOJA: Dominantna svijetlo do tamna boja vepra kao i boja suhog lišća. Inače iste boje koje su navedene kod kratkodlakog varijeteta pod a) do c).DUGODLAKI VARIJETET


DLAKA : glatka, sjajna dlaka, s potdlakom, priljubljena uz tijelo. Duža je pod grlom i po unutarnjoj strani tijela. Na ušima dlaka se pruža ispod vrha uha tvoreći zastavicu. Izraženo odlakane stražnje strane nogu. Najveću dužinu postiže s unutarnje strane repa gdje tvori pravu zastavu.

BOJA :Kao što je opisano kod kratkodlakog varijeteta pod a) do c).VISINA I TEŽINA/VAŽNE MJERE:
Jazavčar (standard): Obujam prsiju 35 cm, maksimalna težina oko 9 kg.
Patuljasti (minijaturni) jazavčar: obujam prsiju 30 - 35 cm izmjeren u starosti od najmanje 15 mjeseci
Jazavčar kunićar: obujam prsiju manji od 30 cm izmjeren u starosti od najmanje 15 mjeseci
Težina jazavčara se određuje s maksimalno 9 kg za standardni varijetet.


GREŠKE
: Bilo koje odstupanje od gore navedenih osobina smatra se greškom , a njezina se težina procjenjuje u odnosu na stupanj izraženosti.

- Treći molar M3 se ne uzima u obzir kod suđenja. Manjak dva prva premolara P1 se ne kažnjava. Manjak drugog premolara P2 se matra greškom ukoliko ne nedostaju niti jedan drugi zub (osim M3), kao i odstupanje od korektnog škarastog zubala.

OZBILJNE GREŠKE:
Slabo tijelo, visokonogo ili prenisko postavljeno (vuče se po zemlji).
Manjak zubiju koji nije naveden pod greškama ili se smatra eliminacijskom greškom.
Staklene oči u svih boja krzna osim pjegastog.
Uši šiljastog vrha ili pretjerano nabrane.
Tijelo ovješeno na plećima.
Mekana leđa, šaranasta leđa.
Slabe slabine.
Izraženo povišenje prema stražnjem dijelu (sapi više od grebena).
Preslaba prsa.
Pretjerano uvučene slabine (poput hrta).
Loši kutovi prednjih i stražnjih nogu.
Usko postavljeni stražnji udovi, bez dovoljno mišića.
Kravlji ili bačvasti stav.
Šape izraženo izvrnute prema van ili okrenute prema unutra.
Rašireni prsti.
Teško, nespretno, valjajuće kretanje.

GREŠKE KRZNA:

KRATKODLAKI VARIJETET:
Dlaka prefine građe, pretanka. Bezdlačna područja po ušima (kožnato uho) ili ostalim područjima.
Dlaka pregruba ili preobilna.
Četkast rep.
rep djelomično ili potpuno bez dlake.
Crna boja bez oznaka druge boje ("brand").


OŠTRODLAKI VARIJETET:
Mekana dlaka, bilo dugačka ili kratka.
Dugačka dlaka, odstojeća u svim smjerovima.
Kovrčava ili valovita dlaka.
Mekana dlaka po glavi.
Zastavica na repu.
Odsutnost brade.
Odsutnost potdlake.
Kratka dlaka.


DUGODLAKI VARIJETET:
Dlaka jednake dužine po cijelom tijelu.
Valovita ili neuredna dlaka.
Nedostatak zastave (na repu).
Nedostatak zastavica na ušima.
Kratka dlaka.
Izraženo razdvajanje dlake po leđima.
Predugačka dlaka između prstiju.ELIMINIRAJUĆE GREŠKE:
Plah ili agresivan po naravi.
Predgriz ili podgriz. Iskrivljenost linija vilica.
Krivi položaj donjih očnjaka.
Nedostatak jednog ili više očnjaka, nedostatak jednog ili više sjekutića.
Manjak premolara ili molara uz izuzetak: dva P1, jedan P2 uzimajući u obzir M3 kao što je navedeno u greškama.
Prsa - Odrezano predprsje.
Bilo koje greške u repu.
Labave plećke.
Došaplja prebačena prema naprijed.
Crna boja bez "brand" oznaka, bijela boja sa ili bez "brand" oznaka.
Bilo koja druga boja nenavedena pod bojama u standardu.N.B. Mužjaci trebaju imati dva očigledno normalna testisa potpuno spuštena u skrotum.